Hoe verbeter je een tekst?

Een copywriter mag absoluut geen flater maken tijdens het schrijven. Alles dient vlekkeloos en perfect verwoord te worden, toch? Fout. Zelfs een copywriter schrijft in zijn of haar carrière wel eens een foutje. Zo stelde ik mezelf ooit voor als “copyriter” (gênant hoor, kan ik je wel zeggen).

tips tekst verbeteren copywriter Limburg

Niet iedere copyWriter heeft de luxe om teksten te laten nalezen door een eindredacteur. Wat doen copywriters dan, om gedreven en vastberaden schrijffouten te vermijden, bij het inzenden van een copy?

Je kan in principe van al jouw geschreven teksten, zélf de eindredacteur worden. Deze verbeteren, herschrijven en optimaliseren, is eenvoudiger dan het lijkt. We hebben enkele handige tips en tricks opgesomd, die er hopelijk voor zullen zorgen dat ook jij aantrekkelijke, foutloze teksten kan  neerpennen.

Onze tips

Doe iets intensief na het schrijven. Intensief sporten, zetelhangen, slapen, ... het mag allemaal. Je zal erna met 'andere ogen' lezen.

Enkele tipsvoor het verbeteren

Laat je tekst nalezen door iemand anders

Dit moet niet per se gedaan worden door een eindredacteur. Je partner, je oma, je zus,… Iedereen die een aardig woordje Nederlands kan spreken en begrijpen, kan jouw tekst nalezen en interpreteren. Vaak, wanneer je zelf een tekst hebt geschreven, heb je er geen frisse kijk meer op. Je kent de inhoud, leest er vluchtig over en mist misschien alsnog foutjes. Vraag hen om niet gewoon “wauw, wat goed!” te zeggen om jou een goed gevoel te geven. Vraag hen om een kritische blik te werpen op jouw werk.

Laat je tekst liggen

Wanneer je klaar bent met schrijven, is het aangeraden om even intensief met iets anders bezig te zijn in plaats van met je tekst die je zonet hebt geschreven. Die intensieve bezigheid kan voor jou sporten zijn, maar ook net zo goed een uur of twee intensief zetelhangen met je favoriete serie voor je. Slaap er desnoods een nachtje over. Nadien zal je merken dat wanneer je je terug tot je tekst richt, je deze weer met andere ogen kan lezen. De kans is groot dat er aanpassingen gedaan worden en schrijffouten verbeterd worden.

tips tekst verbeteren copywriter Limburg

Onze tips

Wat mij helpt? Ik plan iedere dag in wanneer ik ga schrijven. Uitgerust én zonder honger.

tips tekst verbeteren copywriter Limburg

Plan wanneer je gaat schrijven

Wat bij mij als copywriter enorm help, is dat ik iedere dag plan wanneer ik mezelf aan het schrijven ga zetten. Ik verzorg mezelf, maak dat ik geen honger heb, dat ik uitgerust ben en dat ik voorbereid aan mijn werk kan beginnen. Een verbetering van je tekst is in mijn ogen – naast het schrijven zelf – ook noodzakelijk om in te plannen. Zorg dat deze twee momenten op een afzonderlijk tijdstip plaatsvinden.

Druk je tekst af

Ook een veelgebruikte trick is om je tekst even in een wat groter lettertype te zetten en hem af te drukken. Lees hem tweemaal, op je gemak. De eerste keer zonder hem aan te raken. Houd de tweede keer een balpen of een markeerstift in de aanslag om eventuele fouten aan te duiden. Typfouten zijn gemakkelijker te herkennen op de papieren versie van je tekst.

Lees de tekst hardop

Met of zonder publiek, neem je afgedrukte tekst erbij en lees hem hardop voor. Je zal aan je eigen woorden merken of je tekst verstaanbaar is of niet. Ook is het makkelijk om op die manier je interpunctie te controleren. Misschien moet je veel adem nemen door lange zinnen met veel tussenkomma’s. Probeer deze zinnen in twee op te splitsen. Voor een lezer kunnen dergelijke zinnen ééns zo lang aanvoelen.

Tekst laten verbeteren?

Vind je het nog steeds lastig om je tekst zelf te verbeteren? HJ Copy verlost jou uit je lijden en verbetert je tekst in een mum van tijd met de snelste verbeterdienst van Houthalen-Helchteren en omstreken. Dit binnen de 24u!

Offerte aanvragen